Klasična dimna komora Dimko-100

Klasična dimna komora Dimko-100OD NEKDAJ POZNAN POSTOPEK DIMLJENJA
Dimljenje je poleg sušenja eden najstarejših postopkov konzervacije mesa in mesnih proizvodov. Običajno se je dimilo nad odprtimi ognjišči v črnih kuhinjah ali pa v posebnih prostorih na podstrešju, kamor je bil speljan dim iz glavnega dimnika. Posebej dobre kvalitete je bilo meso, ki se je dimilo nad ognjišči, saj se je tu topel dim, ki je prihajal iz kurišča pomešal s svežim zrakom, ki ga je ohladil in mu znižal vlažnost. Tako podimljeno meso ni samo črno od dima, ampak je lepe rožnate barve in prijetnega okusa po dimu.

Dimnica za hladno prekajevanje DIMKO-100 je zasnovana na tem
principu, pri čemer pa so odstranjene napake, ki so se pojavljale pri starem
načinu dimljenja:

  • zmanjšana možnost požara,
  • regulacija podpiha in dovoda svežega zraka,
  • enostavnost oskrbovanja itd.

NAMEN
V dimni komori lahko dimimo po toplem in hladnem postopku, do zunanje temperature max. 18 °C . Dimimo lahko kosovno meso, mesne izdelke (npr. salame in klobase), ribe, kose perutninskega mesa, sir itd.

KONSTRUKCIJA
Dimko je montažne izvedbe, kar nam omogoča postavitev le-tega tudi v težko dostopne prostore. Ohišje komore je izdelano iz pocinkanih termoizoliranih panelov iz mineralne volne. Paneli se pri montaži medsebojno tesnijo s silikonskim kitom, ki je primeren za visoke temperature. Spodnji del komore (kurišče) je obložen s klinker-betonskimi
ognjevarnimi ploščami, ki tvorijo kurišče in mešalni komori za primešavanje svežega zraka. Vrata kurišča in mešalni komori so opremljena s posebnimi ročno nastavljivimi regulacijskimi rešetkami za nastavitev vleka.